Zašto je Joomla bolja od WordPress-a


Tokom razvoja i Joomla i WordPress unapređivali su svoje funkcionalnosti. U jednom trenutku, pre par godina, Joomla tim je procenio da je potrebno iz korena redizajnirati sistem i prilagoditi ga savremenim trendovima i potrebama korisnika. WordPress se odlučio za taktiku malih, sitnih promena.

U ovom tekstu želimo da ukažemo zašto je Joomla daleko superiorniji sistem za izradu sajtova u odnosu na WordPress. Naravno, ovo nije tačno ukoliko vam je potreban običan, jednostavan sajt na kome ćete blogovati ili s vremena na vreme objavljivati bitne informacije o poslovanju vaše firme. Za zahtevnije sajtove, za projekte koji u početku izgledaju jednostavno, a imaju razvojnu perspektivu, Joomla je pravi izbor. 

10 razloga zašto je Joomla bolja od WordPress-a.

1. Kod Joomle sve stranice su članci. Kod WordPress-a podeljeni su na Page i Post, što često dovodi do problema kod intergracije menija ali i do nelogičnog organizovanja sadržaja sajta. Ne postoji ni jedno opravdanje za ovakvu podelu. WordPress ovu boljku ima još od ranih dana, a zbog kompatibilnosti sa ranijim verzijama nije moguće ispraviti je.

2. WordPress u osnovi ne podržava multijezične sajtove. Doduše, postoje dodaci kojima je moguće nadomestiti ovaj nedostatak, ali uglavnom su bagoviti, a ceo sajt zavisi od volje i ažurnosti jednog programera. Najčešće iz Indije i Kine. Joomla je u osnovi multijezička. To znači da su sve funcije Joomla CMS-a u osnovi multijezičke. Članci, meniji, moduli i plugin-ovi. Ovu izuzetno bitnu funkcionalnost održava Joomla tim programera čineći je jedinstvenom u svetu CMS sistema.

Koliko je WordPress loše rešenje za višejezične sajtove govori činjenica da WordPress.com nije uspeo da reši ovaj problem. Predlažu se tri rešenja od kojih su dva krpljenje t.j. problema, dok se treće rešenje zasniva na pokretanju onoliko dodatnih sajtova koliko je jezika potrebno dodati. Detalje možete pročitati na http://en.support.wordpress.com/set-up-a-multilingual-blog/

3. Ukoliko želite da instalirate WordPress na jeziku koji nije engleski, moraćete da instalirate verziju wordpress-a prilagođenu željenom jeziku. Kod Joomla ne postoji ovakav problem. Možete dodavati različite jezike koliko god vam je volja. Čak su za neke jezike podržani i različiti dijalekti.

4. Joomla možete lako prebaciti na novu web adresu – domen. Isto tako, lako se prebacuje sa test kompjutera na web server. Kod wordpress-a morate svaki put da promenite home_url i site_url. Ukoliko imate instalirane plugin-ove, velika je šansa da ćete morati da čeprkate po bazi podataka ne bi li naterali WordPress da ispravno radi.

5. WordPress sve linkove čuva kao apsolutne. To je primer užasne programerske prakse. Ne postoji ni jedno racionalno opravdanje da se linkovi ka tekstovima i slikama čuvaju u apsolutnom formatu. Kod Joomla ovaj problem ne postoji.

6. Probajte na WordPress-u da istovremeno imate HTTP i HTTPS verziju sajta. Shvatićete da je to ozbiljan problem. Joomla ne pravi razliku između HTTP i HTTPS protokola i sve od samog starta radi kako treba, upravo zbog relativnih linkova.

6. WordPress postovi mogu biti kategorizovani u više kategorija istovremeno. To je na prvi pogled lepa i korisna opcija koja prilikom Google indeksiranja dovodi do pojave istovetnih stranica na različitim URL-ovima. Ovakva praksa ozbiljno negativno utiče na rangiranje i pozicioniranje sajtova na Google-u.

8. Redosled prikaza postova u WordPress-u ne postoji. Morate instalirati dodatni plugin koji će vam omogućiti sortiranje. Isti problem je i sa kategorijama. Kod Joomla, ova funkcionalnost je ugrađena u samo jezgro sistema i donosi vam neverovatne mogućnosti sortiranja članaka, kategorija, menija i plugin-ova po različitim kriterijumima.

9. Slanje email-ova. Pokušajte da podesite mail parametre za iole ozbiljniji rad. Wordpress ne podržava SMTP slanje email-ova i za ovu funkcionalnost morate instalirati poseban dodatak. Nažalost, većina ih radi vrlo problematično. Čak i kada nađete neki koji radi OK shvatićete da postoji užasan problem integracije SMTP slanja mailova sa drugim WP dodacima kao što je npr. kontakt forma. Ovaj problem ne postoji u Joomla. Joomla ima gomilu različitih t.j. svih potrebnih opcija za normalan i ozbiljan pristup slanju mailova.

10. Kontakt forma - Ozbiljno ćete se umoriti pokušavajući da u Wordpress-u pronađete kontakt formu koja je istovremeno prevedena na srpski jezika, a lako se postavlja. U Joomla-, korišćenje kontakt forme je krajnje jednostavno, bez glavobolja i silnih reklama kojima vas u Wordpress-u bombarduju dodaci.

KategorijeGoogle+