Tekstovi - kako ih napraviti i urediti


Pisanje tekstova na Vašem novom sajtu je lako i jednostavno. Najosnovnije znanje Word-a će biti sasvim dovoljno.

Pojasnićemo Vam pojedine funcije kako se koriste.

Nadji i zameni - Kada u tekstu odlučite da odredjenu reč zamenite sa drugom, ova opcija će vam olakšati muke. Opcija se nalazi u rubrici Uredjivanje.

Primer: Pisali ste tekst o Janku Jankoviću, na kraju pisanja ipak shvatite da se čovek zove Marko Janković i sa ovom opcijom jednostavno promenite pogrešno napisano ime u celom tekstu.

Možete da menjate sve odjedanput (Zameni sve) ili da menjate jedno po jedno (Sledeci).

 

Slike i dokumenti:

Da biste ubacili slike u Vaš tekst, prvo je neophodno da ih sačuvate. Postupak za čuvanje slika je sledeći: Kliknete na ikonicu ,,Slike'' u glavnom meniju.

Otvoriće Vam se novi prozor ,,Slike i dokumenti'', koji Vam daje opciju ,,Izaberi'' i ,,Sačuvaj''. Prvo kliknete na ,,Izaberi'' i iz foldera na Vašem kompjuteru izaberete slike, pritisnete Open, a zatim pritisnete ,,Sačuvaj''. Slike će Vam se pojaviti u ,,Slikama i dokumentima''.

Možete sačuvati slike u JPEG (.jpg, .jpeg,.jpe, .jfif) ili .pnp formatu. Podsećamo vas da slike sačuvane u većoj rezoluciju su bolje za obradu. Ukupno možete sačuvati 200 slika i dokumenata.

Kada ste sačuvali slike u folderu ,,Slike i dokumenta'', videćete da pored svake slike stoje dve ikonice, a to su jedna za kopiranje i druga za brisanje .

Kako slike ubacujete u Vaš tekst?

Otvorite u jednom prozoru Vaš tekst koji pišete, a u drugom ,,Slike i dokumenta''.

Kada ste slike sačuvali u ,,Slike i dokumenta'' kliknete na kopiranje  pored odabrane slike. Sada se kopirali link Vaše odabrane slike. Vratite se u prozor gde pišete tekst.  Kliknite kako bi se kursor pojavio na željeno mesto za ubacivanje slike. Kliknete na opciju ,,Ubaci/Promeni sliku'' ili na ,,Umetni'' pa ,,Image'' ili na mišu klik na desni taster.

  

Otvoriće Vam se prozor u koji ćete ubaciti kopirani link Vaše slike.

Na slici iznad jasno se vidi da pod ,,Izvor'' treba da ubacite link Vaše slike, ali takodje imate i ,,Dimenzije'' gde podešavate veličinu slike. Nakon pritiska ,,OK'' Vaša slika će se pojaviti u tekstu.

Kada menjate veličinu slike, zamenjujete sliku drugom ili koristite jednu od naprednih funkcija, osenčite sliku i udjete ponovo u opciju ,,Ubaci/Promeni sliku''.

Pod ,,Napredno'' možete da podesite margine. Standard je obično 15, ali Vi možete da upišete i drugu vrednost.

Ako hoćete da se Vaša slika nalazi izmedju dva pasusa dovoljno je da je ubacite i kliknete na ,,Poravnano centar''.

Medjutim, slike možete podesiti u Vašem tekstu da budu levo ili  desno, a da okolo bude ispisan Vaš tekst.

Za ovu opciju udjite u ,,Ubaci/Promeni sliku'', pa u ,,Napredno'', podesite Vaše margine na 15. Zatim kliknite na Vašu sliku i pritisnite jednu od opcija ,,Poravnano levo/desno''. Teskt će okružiti Vašu sliku.


Kako ubaciti video snimak?

Uvek je dobro prikazati kraći video snimak o Vašoj delatnosti, eventualne pohvalne reportaže i sl.

Kursor namestite na željeno mesto prikazivanja videa u Vašem tekstu. Kliknete na ikonicu ,,Insert/edit media'' ili na ,,Umetni'', pa na padajućem meniu izaberete ,,Media''.

Otvoriće vam se prozor u koji pod ,,Izvor'' kopirate link Vašeg videa sa youtube-a.

Posle kopiranja možete da podesite dimenzije snimka i zatim kliknite ,,OK''. Snimak će se prikazati u Vašem tekstu.


Ubacivanje linka:

Prilikom pisanja teksta možete da navedete link nekog članka u kome se spominjete. Navedete ime članka, zatim osenčite ime članka i kliknete na ikonicu ,,Ubaci/Promeni vezu'' ili na ,,Umetni'' pa ,,Link''.

Korirajte adresu u ,,URL'' zatim pritisnite ,,OK''. U tekstu će Vam se podvući osenčeni deo i klikom na njega direktno ćete biti preusmereni na navedeni sajt.

U prevodu u Vašem tekstu će stojati ime članka, a link će biti skriven ispod članka.

KategorijeGoogle+