Šta su ključne reči i čemu služe?


Ključne reči su reči koje kucamo na Google-u da bi smo pronašli informacije koje su nam potrebne.

Primetili ste da odmah nakon prvog slova Google daje sugestije šta bi bi vas možda interesovalo.

Kako Google zna šta je to što baš vas interesuje?

Google godinama unazad skladišti sve pojmove koje ljudi unose kada koriste Google radi pretrage. Ti pojmovi su zapravo ključne reči i to je osnova svakog uspešnog web sajta. Ključna reč se može sastojati iz jedne ili više reči. U imenu ove kategorije tekstova nalaze se dve reči 'izrada' i 'sajtova', a zajedno predstavljaju najkorišćeniju ključnu reč za izradu sajtova koja se na Google-u unese 2.400 puta mesečno. 

Zašto su ključne reči bitne za uspešno poslovanje?

Ukoliko vaš internet sajt nije optimizovan za ključne reči koje vaši potencijalni klijenti koriste na Google-u, nećete imati koristi od sajta i vaš Internet sajt će vam umesto isplatljive investicije predstavljati trošak. 

Kako da saznam koje ključne reči koriste moji potencijalni klijenti?

Jednostavno, pitajte vaše postojeće klijente koje reči koriste da bi pronašli proizvode ili usluge slične vašim, ali nemojte ih pitati koje ključne reči koriste da bi pronašli vaš sajt jer u najvećem broju slučajeva je to ime vaše firme. 

Da li je dovoljno da znam koje ključne reči koriste moji klijenti?

Ne! Potrebno je da saznate koje ključne reči koriste vaši potencijalni klijenti i da prema tim ključnim rečima optimizujete vaš internet sajt. Ovaj proces zahteva puno vremena, stručnost i korišćenje specijalizovanih software-a pa je savet da izbor ključnih reči i optimizaciju sajta prepustite stručnjacima.

Kako da optimizujem svoj Internet sajt?

Proces optimizacije zavisi od više faktora.

Prvi faktor je način na koji je vaš sajt izrađen. Ukoliko je vaš sajt rađen 'Flash' tehnikom, zaboravite sve što ste ovde pročitali. U ovom slučaju nema načina da se sajt optimizuje u uključi u tržišnu borbu. Ako je vaš sajt urađen pomoću tehnikom 'statičke stranice', moguća je optimizacija ali je sam proces dugotrajan i skup. Ukoliko ste se na vreme opredelili da vaš sajt bude zasnovan na nekom od svetski korišćenih sistema za upravljanje sadržajem t.j. CMS, moguća je optimizacija, a samim ti i povećanje efikasnosti poslovanja vaše organizacije.

KategorijeGoogle+