Koraci u izradi web sajtova


Izrada kvalitetnog web sajt podrazumeva sledeće korake:

  • Izbor adekvatnog internet domena
  • Izbor adekvatne platforme za izradu web sajta (Statički ili dinamički tip sajta, CMS sistemi ...)
  • Izrada kvalitetnih tekstova
  • SEO optimizacija 

izrada-sajtova.jpg

Na predhodnim stranicama bavili smo se izborom domena, izradom kvalitenih stranica i optimizacijom za pretraživače. Sada ćemo objasniti kako izbor adekvatne platforme za izradu sajta utiče na njegov kvalitet.

Sa programerskog aspekta sajtovi mogu biti urađeni na dva načina:

  • Statički
  • Dinamički

Statičke stranice su stranice čistog HTML koda koje se ne proizvode putem nekog od programskih jezika kao što su PHP, Python i drugi. Ukoliko će informacije na vašem sajtu biti menjane vrlo, vrlo retko, a potreban vam je brz sajt koji će opsluživati veliki broj web poseta, ovo je pravi izbor platforme za izradu vašeg portala. Imajte na umu da su retke firme kojima je ovaj način izrade dobro rešenje.

Ukoliko će na vaše sajtu informacije biti dodavane ili menjane više od par puta u narednih par godina pravi izbor je dinamički web sajt

Šta je dinamički web sajt?

Dinamički web sajt je sajt gde se tekstovi (sadržaj sajta) čuvaju odvojeno od izgleda (dizajna) sajta. Za čuvanje tekstova koristi se baza podataka.

Dinamički sajtovi mogu biti urađeni putem:

  • PHP programskog jezika (C++, Java, Python...)
  • Adobe Flash tehnologije
  • Korišćenjem Framework okruženja kao što su CodeIgniter, Django, Zend, Yii..
  • Korišćenjem naprednih CMS sistema kao što su Joomla, WordPress, Drupal ...

Izrada dinamičkih sajtova pisanjem PHP koda ili korišćenjem Flash tehnologije stavlja vlasnika sajta u nezavidnu poziciju i ostavlja ga na milost i nemilost volji i raspoloženju programera. Ovakav pristup može biti isplatljiv samo velikim firmama koje imaju potencijalno neograničene finansijske resurse, a vrlo dobro znaju kako da upravljaju voljom programera.

Velike i srednje firme iz IT sektora mogu se odlučiti za izradu sajta putem nekog od Framework-a. Ovo može biti dobar pristup jer je izrada sajta standardizovana, a olakšano je uključenje novih programera u izradu web portala.

Korišćenje CMS sistema je za najveći broj firmi najbolji izbor. Sistemi za upravljanje sadržajem imaju u najvećem broju slučajeva sve potrebne funkcionalnosti za izradu kvalitetnog i SEO optimizovanog web sajta. Većina CMS sistema je besplatna, instalacija je relativno jednostavna, a zavisnost od volje programera je svedena na najmanju moguću meru.

Internet Partner agencija je specijalizovana za izradu sajtova pomoću CMS sistema. Pristupačna cena i kratak rok izrade omogućavaju da vaša investicija u web tehnologije bude isplatljiva. Pozovite nas na 060.645.22.42 ili nas kontaktirajte radi izrade ili unapređenja vašeg web sajta.

KategorijeGoogle+