Kategorije - čemu služe i kako ih napraviti


Na samom početku najbitnije je da shvatite šta su kategorije i čemu služe, a u drugom koraku ćemo objasniti kako ih napraviti.

Šta je kategorija i čemu služi?

Kategorije služe da grupišu jedan ili više tekstova na istu temu.

Kategorija olakšava da posetioci vašeg sajta pronađu odgovarajući sadržaj i predstavlja zbirno mesto vaših tekstova.

Primer:

www.cvecaraflora.ip.rs

Kategorija O NAMA (U kategoriji O NAMA pisaćete o istoriji vaše firme, nastanku, ciljevima i sl.)

Kategorija PROIZVODI (Imaćete ponudu cveća, aranžmana i dr.usluga koje nudite)

Nadamo se da shvatate kako bi bilo da u kategoriji O NAMA pišete o proizvodima i cenama, a u kategoriji PROIZVODi napišete kako ste osnovali firmu... Bitno je da kategorije budu jasno definisane i da posetioci nakon ulaska u određenu kategoriju dobiju više informacija o istoj i da ne lutaju po sajtu jer niste dobro razvrstali vesti.

Jasno definisana kategorija kao i jasni i kvalitetni tekstovi u njoj su pola puta do zadovoljnog klijenta.

Kako napraviti kategoriju?

Nakon pristupa Vašem sajtu videćete u gornjem meniju rubriku KATEGORIJA. Klikom na nju otvoriće Vam se novi prozor.

Kliknite na polje NOVA KATEGORIJA. Prvi korak je da upišete NAZIV KATEGORIJE (npr.PROIZVODI), zatim sledeće polje je NASLOV KATEGORIJE. Obeležava NASLOV koji će Vam se prikazivati u toj kategoriji. Možemo napisati naslov npr. PROIZVODI KOJE NUDIMO SU...

Ako imate samo jedan tekst u određenoj rubrici neće se prikazivati NASLOV. Za prikazivanje naslova neophodna su minimum dva teksta u istoj kategoriji.

Sledeće polje je KATEGORIJA AKTIVNA. Obeležite DA ako želite da se Vaša kategorija vidi na sajtu. Npr. imate konkurs za zapošljavanje novog radnika i napravite rubriku KONKURS ZA POSAO... Nakon završetka konkursa samo obeležite NE u polju KATEGORIJA AKTIVNA i konkurs se neće videti na sajtu. Prilikom narednog proširivanja firme samo aktivirate spomenutu kategoriju.

Polje POZICIJA NA SAJTU nudi tri opcije:

  1. Na vrhu
  2. Sa strane
  3. Na vrhu i sa strane

Koliko ćete imati kategorija i kako će one biti raspoređene u potpunosti zavisi od Vas. Neko hoće da ima prikazano i na vrhu i sa strane iste kategorije, dok je druga opcija da jedne kategorije budu na vrhu a druge sa strane... Jednostavno igrajte se i vidite šta Vašem sajtu najviše odgovara.

Glavna kategorija

Slika kategorija - Da biste ubacili sliku kategorije morate prvo da je sačuvate u SLIKE. Sliku staviti odgovarajuću nazivu KATEGORIJE. Postavljenjem slike npr. KAKTUSA, a kategorija se odnosi na RUŽE samo ćete da iznervirate posetioca Vašeg sajta i izgubićete klijenta. U današnjem brzom i modernom dobu posetioci Vašeg sajta često nemaju ni vremana da čitaju nego se vizuelno vezuju sa slike jer jedna slika vredi hiljadu reči.

Head kategorija Title

HTML opis

Kategorija ikona

Kategorija linkova

Alias - Dodeljuje ga program automatski. Nema potrebe da ga upisujete.

KategorijeGoogle+