Izbor Internet domena


Postoje tri načina kako da izaberete internet domen na kome ćete izraditi vaš web sajt.

  • Prvi način je da web adresa odgovara nazivu vašeg preduzeća. 
  • Drugi način je da izaberete ključnu reč po kojoj želite da pozicionirate svoj web sajt.
  • Treći način je da smislite novi ili izaberete postojeći pojam koji ćete pretvoriti u brend kao što je to slučaj sa: Limundo.com, Google.com ili Flickr.com

Koji od ova tri načina izbora web adrese je najbolji?

Ukoliko želite da vaš sajt bude što bolje pozicioniran na Internetu, u 2012. godini više nije bitno kako birate web domen već koliko je kvalitetan sadržaj koji se nalazi na vašem sajtu. Google ima više načina kako da prepozna da li je sajt koji ste izradili kvalitetan za vaše posetioce, bez obzira da li imate ključnu reč u domenu ili ne. Ukoliko ste kvalitetno uradili SEO optimizaciju, nema razloga da brinete o načinu izbora sve dok je naziv smislen i relativno lako pamtljiv. 

Da li je bolje da imam .RS ili .COM domen?

Ukoliko će potencijalni posetioci vašeg sajta dolaziti iz različitih zemalja, a ne u najvećem broju iz Srbije onda je jedini pravi izbor .COM domen. U slučaju da su su posetioci u najvećem broju iz Srbije nema razlike da li ste izabrali .RS ili .COM domen.

Savet: Ako ste zakupili .COM domen, a najveći broj posetilaca dolazi iz Srbije, u Google WebMasterTools uradite Geo Targetiranje vašeg domena za područje Srbije. Time ćete pomoći Google-u da pravilno lokalizuje vašu web adresu, a ostvariteće i veći broj poseta na vašem sajtu.

KategorijeGoogle+